Contactformulier verzet strafbeschikking
Contact met een advocaat
Vul het formulier in voor gratis vrijblijvend gesprek met een strafrechtadvocaat
Een strafbeschikking krijgt u van het Openbaar Minsiterie. Dit is een straf die u wordt opgelegd door de officier van justitie. Dat is dus géén rechter. Dit kan per post, uitgereikt door de postbode of door de politie. Ook kunt u een strafbeschikking ontvangen tijdens een om-hoorzitting, dit is een gesprek met de officier van justitie. Na ontvangst heeft u maar twee weken om verzet in te stellen anders staat uw schuld én de straf vast. Mét een aantekening op uw strafblad!
Een strafbeschikking betekent in feite een aan u uitgedeelde straf. Zónder dat een rechter ook maar naar uw strafzaak heeft gekeken.
U kunt het vergelijken met een boete die u ontvangt van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), mét bijbehorende accept-giro kaart. Met het verschil dat een strafbeschikking óók op een misdrijf kan zien, zoals mishandeling of diefstal.
Het is belangrijk te weten dat de straf niet door een rechter is beoordeeld, maar alleen door een officier van justitie óf diens assistent, een jurist. Dit betekent dat de straf mogelijk veel te hoog is of zelfs gewoon onterecht. Mogelijk wordt u door een politierechter gewoon vrijgesproken. Het is dus verstandig om uw zaak te laten beoordelen door een ervaren strafadvocaat en niet zomaar akkoord te gaan met een strafbeschikking, zeker niet voor een misdrijf. Als u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat contact met u op om de mogelijkheden van verzet tegen de strafbeschikking met u te bespreken.
De opmerking die vaak wordt vermeld op de strafbeschikking dat bij niet betalen een hogere straf op zitting wordt gevraagd is overigens puur bangmakerij. Als strafrechtadvocaat maken wij dat eigenlijk nooit mee, laat staan dat een Politierechter een hogere straf bij veroordeling oplegt als u uw zaak gewoon aan een rechter wil voorleggen. Wat in feite gewoon uw recht is. Laat u dus niet gek maken door dit soort teksten!
De strafbeschikking wordt overigens ook door het CJB geïnd, wat de verwarring alleen maar groter maakt. U denkt dan dat er van een eenvoudige boete sprake is, maar als u betaald staat daarmee wél uw schuld vast. Mét een aantekening op uw strafblad, Dit kan gevolgen hebben voor een aanvraag van een zogenaamde Verklaring over het gedrag (VOG), die u nu of later nodig kunt hebben voor een baan.
LET OP: Als u betaalt heeft u daarmee voldaan aan de strafbeschikking. U kunt dan geen verzet meer instellen, dus bezwaar maken tegen de strafbeschikking! Betaal dus nooit zonder eerst overleg te hebben met een advocaat (klik hier voor gratis contact) tenzij u 100% zeker bent van uw zaak. Laat anders uw zaak beoordelen door een advocaat en voorkome nare verrassingen achteraf!
Verzet instellen kan in persoon bij het parket (het Openbaar Ministerie) of per brief. In de brief kunt u aangeven dat u het niet eens bent met de strafbeschikking. Hiermee wordt uw zaak automatisch - vaak na herbeoordeling door de offiicier van justitie - bij de politierechter aangebracht. Tijdens deze zitting kunt u dan uw bezwaar tegen de strafbeschikking toelichten en zal een onafhankelijk rechter uw zaak beoordelen.
Het is niet juridisch noodzakelijk om in het verzetschrift (het bezwaar) de redenen van het verzet al te noemen. WIj maken als advocaat regelmatig mee dat mensen zelf een verzetschrift mét redenen hebben ingediend, die de zaak niet sterker maar juist zwakker maken. Het verzetschrift wordt als processtuk toegevoegd aan het strafdossier en wordt op zitting dan ook besproken.
Het is dan ook niet mogelijk een voorbeeldbrief te geven, nu zaken uiteenlopen. Mocht u op enig moment hulp van een strafadvocaat willen inroepen, vinden wij het onverstandig zelf redenen van verzet (bezwaar) aan het papier toe te vertrouwen, zónder eerst met een advocaat overleg te hebben gevoerd.
Het is natuurlijk wel belangrijk de termijn voor verzet niet te laten verlopen. Deze is 2 weken na ontvangst van de strafbeschikking. Mocht de termijn dreigen te verlopen, is het verstandig altijd verzet in te stellen. U kunt het namelijk altijd nog intrekken later. Maar later instellen is níet mogelijk! Als u tijdig contact met ons opneemt kunnen wij de mogelijkheden met u bespreken en stellen wij het verzet voor u in.
Als advocaat kunnen wij verzet voor u instellen tegen de strafbeschikking. Wij vragen vervolgens de processtukken voor u op en staan u bij tijdens uw zitting bij de Politierechter.
Het is soms verstandig de strafbeschikking gewoon te accepteren. Tijdens ons gratis intakegesprek bespreken wij graag uw strafzaak en de mogelijkheden. Wij werken als advocaat zowel betalend, vaak voor redelijke vaste kosten, áls pro deo. Wij beoordelen graag samen met u of u in aanmerking komt voor gratis rechtsbijstand voor verzet tegen een strafbeschikking. Zo kan iedereb hulp krijgen van een ervaren strafrechtadvocaat.
Vul het formulier in voor gratis vrijblijvend gesprek met een strafrechtadvocaat
Een strafbeschikking wordt opgelegd door de officier van justitie, niet een rechter. Als u hier niets tegen doet, staat uw schuld vast. Deze wordt aangetekend op uw strafblad. Dit kan gevolgen hebben voor uw verklaring over het gedrag (VOG). Ook worden vaak te hoge straffen opgelegd.
Na het instellen van verzet wordt uw zaak aan een politierechter voorgelegd. Wij staan als advocaat ook in déze procedure aan uw kant!
Er zijn op dit moment geen nieuwsberichten.